Ahogy megérkezik a nyári kánikula, egyre inkább vágyunk a könnyű, frissítő édességekre. Június a gyümölcsök szezonja – ilyenkor roskadoznak a piacok az epertől, málnától, cseresznyétől vagy épp sárgabaracktól. Miért ne használnánk fel ezeket néhány isteni, jeges nyári desszerthez?
Összegyűjtöttünk 7 egyszerű, de látványos ötletet, amiket te is könnyedén elkészíthetsz otthon – fagylaltgép nélkül is!
1. Epres joghurtfagyi jégkrémformában
Hozzávalók:
- 25 dkg friss eper
- 2 dl natúr görög joghurt
- 2 ek méz vagy juharszirup
- 1 tk vaníliakivonat
Elkészítés: Turmixold össze az összetevőket, öntsd jégkrémformákba, és tedd a fagyasztóba legalább 4 órára. Krémes, frissítő és egészséges.
2. Levendulás-citromos granita
Hozzávalók:
- 3 dl víz
- 10 dkg cukor
- 1 citrom leve és reszelt héja
- 1 tk szárított ehető levendula
Elkészítés: A vizet és a cukrot forrald fel, add hozzá a levendulát és a citromlevet, majd hagyd kihűlni. Szűrd le, tedd a fagyasztóba, és 30 percenként kapard át villával, amíg jeges, kristályos állagú nem lesz. Illatos, üdítő és különleges!
3. Fagyasztott szőlő joghurttal
Hozzávalók:
- mag nélküli szőlőszemek
- görög joghurt
- méz (opcionális)
Elkészítés: Mártogasd a szőlőszemeket joghurtba, tedd sütőpapírra, majd fagyaszd le. Egy igazi TikTok-kedvenc: egyszerű, ropogós, hűsítő falatkák!
4. Görögdinnyés jégkása (watermelon slushie)
Hozzávalók:
- 3 csésze felkockázott, kimagozott görögdinnye
- 1 marék jégkocka
- pár levél friss menta
- 1 tk lime-lé
Elkészítés: Turmixold össze az egészet – azonnal tálald! Remek nyári frissítő akár strandolás után is.
5. Málnás-kókuszos „nice cream” (vegán fagyi)
Hozzávalók:
- 2 érett banán (fagyasztva)
- 1 csésze fagyasztott málna
- 2 ek kókuszkrém
Elkészítés: Turmixold selymesre az egészet. Azonnal kanalazható, vagy visszateheted a fagyasztóba kicsit szilárdulni. Teljesen tejmentes, mégis krémes.
6. Jeges bodzás limonádéfagyi
Hozzávalók:
- 3 dl házi limonádé
- 1 dl bodzaszörp
- vékonyra szeletelt citromkarikák
Elkészítés: Keverd össze, öntsd jégkrémformákba, helyezz bele egy-egy citromkarikát, majd fagyaszd le. Egyszerű, elegáns – egy limonádé újragondolva.
7. Sárgabarackos-mascarponés fagylaltpohár
Hozzávalók:
- 3 érett sárgabarack
- 2 ek mascarpone
- 1 tk méz
- pár szem tört pisztácia
Elkészítés: Barackot vágd kockákra és fagyaszd le. Turmixold össze mascarponéval és mézzel. Poharakba rétegezve tálald, pisztáciával megszórva. Krémes, gyümölcsös és különleges.
+1 tipp: Fagyiformák nélkül is működik!
Ha nincs jégkrémformád, öntsd a masszát pohárba vagy műanyag dobozba, és tűzz bele egy kis fakanalat vagy fa pálcikát – a végeredmény ugyanolyan finom lesz!